Ochraňte svou rodinu! Před virem? Ne, před smazáním!

Nadpis, jak z bulvárních médií. Třeba bude vyšší čtenost tohoto článku. Ne, tenhle typ marketingu fakt neumím. Boj s viry nechme jiným odborníkům a pojďme k našemu Revit tipu a boji proti nechtěným editorům našich promyšlených rodin (RFA). V minulém článku "Zrušení hostitele rodiny" jsem se zmínil o nemožnosti mazání prvků, které jsou součástí souborů šablon rodin RFT. V šabloně RFT je například již vytvořená plocha. Když podle této šablony založíte nový knihovní prvek, nepůjde v tomto novém RFA ona plocha smazat.

Tuto informaci můžete využít pro ochranu vlastních rodin. Stačí pomocí nějakého Windows průzkumníku přepsat koncovku souboru z RFA na RFT. Z RFT pak vytvoříte novou rodinu a uložíte. V tomto novém RFA již nepůjde mazat prvky. Ten přejmenovaný soubor RFT si schovejte. Může se hodit, pokud se později rozhodnete rodinu editovat. Zas jen přejmenujete RFT na RFA, upravíte rodinu. Půjde zase i mazat objekty. Po úpravách můžete ochranné přejmenovaní, přeuložení opět zopakovat.



Bohužel tato ochrana není stoprocentní. Neochrání parametry, ty smazat či nahradit půjdou. A při troše snahy se dají i smazat další "nesmazatelné" prvky. Viz video z minulého článku.

Pro lepší ochranu BIM dat můžete použít nástroj BIMsign z našich Revit Tools viz tento článek.

Komentáře